Komponenter‎ > ‎

Kontaktoren

Klikk på figuren for å se en animasjon av kontaktorens virkemåte!

Kontaktoren og releet har langt på vei den samme, eller en nokså lik oppbygging. Forskjellen mellom en kontaktor og et rele ligger i funksjonen som de er bygd for å utføre.

Et rele utfører kun det som vi kan kalle for "logiske funksjoner". Et rele er ikke dimensjonert for å kunne koble inn og ut noen større elektrisk last.

Kontaktoren er bygd for å koble inn og ut elektriske laster, slik at denne vil være grovere bygd og den vil også tåle en langt større strømgjennomgang enn et rele.

VI kan se den fysiske forskjellen ved at en kontaktor er større og grovere bygd. En annen forskjell er numreringen av tilkoblingspunktene.  For en kotaktor så vil de tilkoblingspunktene som er dimensjonert for å koble inn og ut elektriske laster typisk være merket 1-2-3-4-5-6. De tikoblingspunktene som bare er ment for å kunne brukes til relefunsjoner er merket med en tosifret kode, for eksempel 21-22-23-24-25-26. En kontaktor kan inneholde både kontaktor og relefunsjoner. 

En komponent som ser ut som et rele eller en kontaktor og der alle tilkoblingspunktene er merket med en tosifret kode vil være et rele.

Linken rett under peker til en Flash animasjon som viser kontakoren og releets virkemåte. 

Den nederste linken peker til en beskrivelse av releet/kontaktoren på PDF format.
Ċ
Arne Gylseth,
25. feb. 2016, 09:33
Comments